Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Fed verlaagt de rente voor het eerst in tien jaar, Wall Street duikt omlaag
De Federal Reserve heeft voor het eerst in ruim tien jaar de rente in de Verenigde Staten verlaagd. De koepel van centrale banken probeert zo de Amerikaanse economie een zetje te geven.
Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omlaag, naar een bandbreedte van 2,00 tot 2,25 procent. Daarmee krijgt president Donald Trump eindelijk zijn zin. Hij pleit al maanden voor een lagere rente en haalde af en toe flink uit naar Fed-baas Jerome Powell.
Powell gaf wel direct aan dat deze stap geen hele reeks van renteverlagingen aankondigt. De graadmeters op Wall Street gingen daarop direct omlaag.
2. Investeerder Marcel Boekhoorn beschuldigd van bedrijfsspionage
Zakenman Marcel Boekhoorn, eigenaar van onder meer winkelketen HEMA en Ouwehands Dierenpark, wordt volgens RTL Z door een voormalig zakenpartner beschuldigd van bedrijfsspionage. Boekhoorn stak in 2012 geld in een veelbelovend bedrijf dat ultradun glas maakt voor de vliegtuigindustrie, Aviation Glass. Na wat spanningen zette de investeringsmaatschappij van Boekhoorn de directeur van dat bedrijf, Frans van Hapert, op straat. Die liet zich als aandeelhouder uitkopen in het bedrijf en enkele andere bedrijven van Boekhoorn en nam ruim zes ton mee.
Met dat geld begon hij een nieuw glasbedrijf: Air-Craftglass. Boekhoorn vond dat maar niets en sleepte Van Hapert voor de rechter omdat hij zijn concurrentiebeding zou hebben geschonden. De rechter was het daarmee eens en gaf hem een boete van twee ton.
Maar nu komt het: volgens Van Hapert is het bewijsmateriaal dat Boekhoorn in die zaak meenam naar de rechter onrechtmatig verkregen. Boekhoorn zou daar de rechterhand van Van Hapert geld voor hebben betaald. Van Hapert is dan ook in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak en heeft aangifte gedaan tegen Aviation Glass, Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij. "Je kan niet zomaar mensen omkopen en bedrijfsgeheimen stelen. Maar Boekhoorn heeft diepe zakken en wil mij kapot procederen."
3. Foutparkerende toeristen zorgen voor een comeback van de wielklem
Steeds meer grote gemeenten zetten de wielklem in om foutparkerende toeristen te pakken. Duitsland, Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verstrekken geen gegevens van overtreders, waardoor gemeenten het 'gele monster' weer van stal halen om boetes te innen. In Amsterdam gebeurt dat al sinds 2015, Den Bosch, Den Haag en Terneuzen hebben dat voorbeeld nu gevolgd, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Utrecht en Eindhoven voeren de klem in het najaar in. Middelburg, Vlaardingen en Nijmegen overwegen dat te doen.
4. Consumentenbond sleept Philips voor de rechter
De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips. De bond wil compensatie voor consumenten die de dupe werden van verboden prijsafspraken voor beeldbuizen. Een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen liepen op niets uit, aldus de consumentenorganisatie.
“Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10 procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors. [...] Dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter”, zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. Het kartel kreeg in 2012 al een gezamenlijke boete van 1,47 miljard euro, toen de hoogste boete die de Europese Commissie ooit uitdeelde. Philips zelf kreeg een boete van ruim 500 miljoen euro.
5. Biertje in café duurder door nieuwe wet
De prijs van een drankje in een café loopt volgend jaar waarschijnlijk extra op. Dat is het gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, voorspelt ABN AMRO. Die wet heeft als doel vaste contracten aantrekkelijker te maken. In sectoren met veel flexibele contracten, zoals de horeca, betekent dat dat de kosten omhooggaan. De branche berekent die extra kosten vermoedelijk door aan de klanten.
6. Er zijn flink meer 'kleine' mkb-bedrijven, dankzij vloggers en brouwers
Het midden- en kleinbedrijf heeft er in de afgelopen tien jaar ruim 350.000 nieuwe ondernemingen bijgekregen, meldt het CBS. Er zijn vooral meer 'microbedrijven', ondernemingen met minder dan tien medewerkers. Nu ambachtelijk bier steeds populairder wordt, is het aantal bierbrouwerijen binnen een decennium vertienvoudigd. Het aantal filmmakers en vloggers is bijna verdubbeld. Ook het aantal webwinkels en zelfstandige pakketbezorgers nam een vlucht.
7. Duurzaam op vakantie? Dan krijg je extra vrije dagen
Misschien is het wel herkenbaar: je wil best duurzaam op vakantie, maar het kost je toch echt flink wat extra tijd om de trein naar de kust van de Middellandse Zee te pakken in plaats van het vliegtuig. Zonde van die vakantiedagen, en dus boek je toch maar weer een ticket bij KLM.
De Britse milieuorganisatie Climate Perks wil dat veranderen, schrijft RTL Z. Die pleit ervoor dat bedrijven hun werknemers extra vrije dagen geven zodra ze kiezen voor duurzaam vervoer naar hun vakantiebestemming.
Reisorganisatie Better Places is voor zover bekend het enige Nederlandse bedrijf dat zich heeft aangesloten. En het werkt, zegt directeur Saskia Griep tegen de zender: "Een van onze medewerkers ging naar Londen, met de Flixbus. Die is 14 uur onderweg geweest." En zelf kiest ze nu niet voor het vliegtuig voor haar vakantie naar Genève, maar pakt ze de trein.
8. Vincent Everts mag z’n mobiel niet vasthouden in z’n Tesla met autopilot
Trendwatcher Vincent Everts is terecht bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur van een zelfrijdende auto, heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De advocaat van Everts maakte een vergelijking met een rijinstructeur, die volgens de wet wel een telefoon mag vasthouden. Een instructeur is tijdens een les verantwoordelijk maar bestuurt de auto zelf niet. Daar ging het hof niet in mee. Everts blijft feitelijk de bestuurder, ook met de autopilot aan.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.